FoodValley Werkt: nieuwe paraplu voor werkgever én werknemer

Magazines | Vallei Business nr 6 2014

FoodValley Werkt

Nieuwe paraplu voor

werkgever én werknemer

IW4 en Permar leveren sinds begin 2015 samen diensten aan werkgevers binnen de constellatie van de Participatiewet en het Sociaal Akkoord. Beide bedrijven hebben voor een gezamenlijke aanpak gekozen omdat zij binnen de hele arbeidsmarkt FoodValley werkgevers van dienst willen zijn bij het geven van invulling aan de Participatiewet. Aan het woord zijn René van Holsteijn, algemeen directeur van IW4 uit Veenendaal, en Johan van Kouterik, algemeen directeur van Permar uit Ede.

“De Participatiewet heeft voor ons als SW-bedrijven de consequentie dat er geen nieuwe instroom is van mensen met een WSW-indicatie”, vertelt Van Kouterik. “Maar wij blijven beide de WSW uitvoeren voor onze deelnemende gemeenten. Tegelijkertijd zien wij, mede door onze expertise, een nieuwe rol voor Permar en IW4 om werkgevers mee te nemen in de uitvoering van de Participatiewet. Bedrijven moeten gefaciliteerd worden. Zo moet je bijvoorbeeld kijken hoe je bij bedrijven werk kunt creëren waardoor iedereen met een achterstand op de arbeidsmarkt zo regulier mogelijk kan werken.”

De Participatiewet schrijft een aantal zaken voor binnen de arbeidsmarktregio. Permar en IW4 zijn samen vertegenwoordigd in de Regio FoodValley en beide bedrijven zijn van mening dat ze complementair kunnen zijn aan de initiatieven die al binnen de arbeidsmarkt gaan gebeuren. Van Holsteijn: “En dát gaan we samen doen. Het is een nieuw initiatief. We gaan innovatief zijn en de werkgever voorop zetten. En de Participatiewet zal het uitgangspunt zijn, maar we houden ook rekening met ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.”

Trends

Een van de trends op de arbeidsmarkt is dat deze steeds flexibeler wordt. Dat betekent dat werkgevers behoefte hebben aan flexibele inzet van mensen. Tegelijkertijd hebben ze nu de opdracht om meer mensen met een arbeidshandicap in te zetten. “Je zou verwachten dat zoiets niet samen gaat”, vertelt Van Holsteijn. “Mensen met een arbeidshandicap hebben vaak een stukje zekerheid nodig. En wij gaan juist mensen met een arbeidshandicap aanbieden om groepsgewijs flexibel binnen bedrijven in te zetten. Ze zijn dus voorbereid op flexibeler werk in groepen, met een leidinggevende die daar mee om kan gaan. En dit is een van de voorbeelden hoe wij gaan inspelen op de veranderingen.”

“Als bedrijven deze mensen binnen hun organisatie aan het werk hebben, kan het goed zijn dat er begeleiding nodig is”, legt Van Kouterik uit. “Dus wij gaan bedrijven helpen en waar nodig hun personeel opleiden om mensen met een arbeidshandicap te begeleiden. En in sommige gevallen zijn bedrijven huiverig om iemand met een arbeidsachterstand aan te nemen. In dat geval werken we via een detacheringsconstructie. Dus de risico's liggen dan niet bij de werkgever.”

Ook de gemeente heeft baat bij de invulling van Permar en IW4. “Mensen komen namelijk uit een uitkeringssituatie”, legt Van Holsteijn uit. “En dat is belangrijk voor de gemeenten omdat zij daar een financieel belang bij hebben. Maar daarnaast proberen we iedereen zo regulier mogelijk mee te laten draaien in de maatschappij. Dus, we helpen zowel de werkzoekende en daarmee ook de gemeente omdat er meer mensen uitstromen, als de werkgevers met alle mogelijkheden die wij kunnen bieden.”

Nieuwe paraplu

Dat de ervaring en expertise over de invulling van de Participatiewet aanwezig is bij IW4 en Permar is duidelijk. Al deze diensten, zowel voor de mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt, werkgevers als gemeenten, , sinds begin januari verzameld onder een nieuwe paraplu: FoodValley Werkt. Van Holsteijn: “Daarmee geven we aan dat we alle partijen helpen om iedereen op de goede manier aan het werk te houden.”

“Wij willen werkgevers volledig ten dienste zijn”, licht Van Kouterik toe. “Daarnaast willen we ook de verschillende doelgroepen zoveel mogelijk de gelegenheid geven om nader tot elkaar te komen, de match te maken. Dat is denk ik onze belangrijkste rol. Daar horen allerlei producten en diensten bij, waarbij we ook expertise en functionaliteiten die we al in huis hebben, zoals ons eigen trainings- en opleidingscentrum kunnen inzetten.”

Diensten FoodValley Werkt

Voor werkgevers:

- Informatie en advies

- Bedrijfsscan

- Functiecreatie en jobcarving

- Werving en Selectie

- Bemiddeling

- Werkgeversrol

- Detachering

- Jobcoaching

- No risk polis

- Flexpool

Voor gemeenten:

- Regisseursrol

- Competentiemetingen

- Leerwerktrajecten

- Jobhunting

- Begeleiding/Jobcoaching

- Flexpool

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by